FAQ
Вашите въпроси - нашите отговори

Какво е escape room за вкъщи?

Това е приключение с мисии, улики, пъзели и загадки, което се случва във вашия дом без да се налага да излизате от него.

Децата са главните герои в това приключение и са част от вълнуваща история. А вашият дом ще се превърне в Escape Room, пълен със скривалища.

Как функционира Escape room у дома?

ИЗТЕГЛИ -> ПРИНТИРАЙ -> ПОДГОТВИ ИГРАТА В ДОМА СИ -> ИГРАЙ

 • ИЗТЕГЛИ - Изтеглете файла в ZIP формат, който ще ви изпратим на електронната поща

 • ПРИНТИРАЙ - отпечатайте това, от което се нуждаете (цветно или черно-бяло)

 • ПОДГОТВИ ИГРАТА В ДОМА СИ - изрежете уликите и ги скрийте в посочените скривалища

 • ИГРАЙ - поканите децата да се забавляват 

Бърза подготовка, минимално количество материали и максимално забавление!

Колко души могат да участват в играта?

Игрите ни са предназначени за отбор от 1 до 4 - 5 деца, 

като може и по-голям отбор, в зависимост от пространството, с което разполагате.

За каква възрастова група са предназначени игрите?

Създаваме игри за деца между 5 и 12 години. Всяка игра е предназначена за различна възраст, която сме посочили в описанието  на съответната играта.

Нашите игри са насочени към детската аудитория, но ние насърчаваме всички да обединят усилията си и да се опитат да играят в екип.

Ако искате да бъдете част от играта, то можете да поемете ролята на “водещ” и да четете мисиите с артистичност.

Игрите подходящи ли са за деца без опит в ескейп игрите?

Да, категорично да! В този случай препоръчваме, като първа игра, децата да изиграят игра с лесно ниво на трудност. Всяко ниво на трудност е посочено в описанието на играта.

Какви са ползите за децата от ескейп игрите?

Това е фантастичен начин за споделяне на моменти  със семейството,    приятели и близки. 

Ползите за децата са:  

 • Развитие на     логическо мислене - чрез пъзели, загадки и гатанки се развива способността да се правят правилни избори, да се "отсяват" ненужните неща и да се решават проблеми чрез намиране на бързи решения;
• Подобряване на креативността - по време на играта главните герои навлизат във въображаем свят със своите персонажи. Решавайки пъзелите, те използват въображението и креативността си, за да намерят верния отговор;
• Развитие на мотивация, позитивен стрес - положителният стрес ни стимулира да се изправим пред проблеми, позволява ни да поемем инициатива, когато е необходимо и да бъдем пълни с енергия, когато постигаме целта си.

Къде се играе играта?

Не е нужно да напускате дома, всичко се случва във вашия дом-вселена. В игрите използваме само ежедневни предмети като легло, хладилник, огледало и тн.    Инструкциите, къде да скриете уликите и загадките в дома си, са универсални.

Колко време отнема да се подготви играта вкъщи?

Времето за погдотовка на играта във вашия дом е около 30-45 минути. Това е време, което включва изрязване на нужните улики, подготвяне на елементите и скриване на мисиите в скривалища.

В  инструкциите на всяка игра сме посочили необходимото  време за съответната игра.

Преди да пристъпите към самата подготовката, бихме препоръчали да отделите няколко минути, за да прочетете внимателно ръководството с инструкции. Вътре има указания като „поставете тази улика под леглото“ или „поставете това писмо до бюрото“, което ще ви спести много време.  

Поставянето на всички страници на правилните места не трябва да ви отнема повече от 10 минути и след това можете да поканите вашите малки играчи да започнат своята мисия.

Какво да правя, в случай, че трябва да скрия улика на място, което няма в моя дом?

Импровизирайте в случай, че не разполагате с дадено нещо. Например, ако трябва да скриете предмет в микровълновата, но нямате в дома си, то сложете във фурната и в този етап на играта, бъдете около децата, и “лекичко” ги насочете. Или, ако нямате простор, а ползвате сушилна машина - сложете в нея и пак бъдете в готовност да ги насочите. Ако трябва да скриете мисия при цвете, то вариант е цвете в саксия, цвете във ваза, картина с цвете, рисунка на цвете.

Под каква форма се предлага играта?

Всяко приключение се предлага  под формата  на готов за печат PDF , който се състои от приблизително 10-15 страници в зависимост от играта.

Мога ли да получа играта доставена на адрес?

Понастоящем не предлагаме тази услуга. Обмисляме да развием тази идея допълнително в бъдеще.

Когато купувате нашата игра, вие получавате на e-mail адреса си  ZIP файл, съдържащ ескейп играта в PDF формат, готов за принтиране.   

Кога ще получа моята поръчка?

Веднага след получаване на плащането ви ще бъде изпратен по имейл готовия за печат PDF с вашата игра. Обикновено отнема до 15 минути. Ако не го получите в рамките на един час, трябва да проверите папката си за спам. Ако все още не сте го получили, изпратете ни имейл на   info@payajinata.com

Какво трябва да направя след като изтегля файла?

Прочетете ръководството с инструкции. Отпечатайте нужните страници.  Преобразете своето пространство, като скриете уликите в дома си. Поканете децата и започнете приключението. 🙂

Какво представляват бонусите, които получаваме с всяка игра?

Всяка наша ескеп игра включва  допълнителни  материали, които са тематични с играта. Пример  за бонус файлове са:

*  покана за играта, която може да бъде ползвана, ако играта е част от празнуване на рожден ден или с нея да поканите децата на игра.

 * допълнителни  загадки

Те са безплатни екстри, изпратени с играта в PDF, за да помогнат на всички да бъдат в приключенско настроение. 

Цветно или черно-бяло  трябва да отпечатам играта?

Кога е добре да се играе Ескейп играта? 

Играта може да започне по всяко време на деня, тъй като изисква малко време за подготовка.   Например, можете да подготвите всички мисии през нощта и играта да започне следващата сутрин.

Също така нашите игри могат да се играят по много различни поводи. Те са идеални за вълнуващ училищен урок, като част от забавлението при празнуване на личен празник - рожден ден, имен ден, или просто ей така

Каква е продължителността на играта?

Обикновено игрите ни продължават от 60 до 90 минути. 

 

Продължителността на всяка игра зависи от нивото на сложност, дали децата имат опит с ескейп игрите, дали по време на игра си правите семейни снимки.  Преди играта е нужно да планирате малко време за инструктаж на децата, а след края на играта можете да отпразнувате.  По този начин приключението може да продължи дори няколко часа.

В играта има ли готови реплики/жокери, които можем да ползваме, когато децата се затруднят?

Не, игрите ни не съдържат готови реплики/жокери. И това не е случайно!  Причината е, защото:

 • всяко дете и отбор имат индивидуална нужда от подсказване

 • много често подходът на децата е различен и шаблонните жокери не биха били автентични. Готовите реплики не само, че не биха помогнали, но в дадена ситуация биха и заблудили децата 

 • трябва индивидуално да се реагира според нуждата на отбора, така както в ескейп игрите във физическите стаи, където също не разполагат с готови реплики/жокери

Важна е вашата роля в такива ситуации, тъй като познавайки децата, знаете от каква информация имат нужда в конкретния момент. Именно затова препоръчваме - да се запознаете с играта предварително. Т.е вие сте жокера в играта :)

Отпечатайте на формат А4 (210мм х 297мм). Не е задължително, но за да се насладите на авторските илюстрации и да бъдете въвлечени в атмосферата на играта, отпечатайте страниците цветно.

В случай, че играта се изпринти черно-бяла, то задължително трябва да прочетете в инструкциите на играта, дали съдържа страници, които задължително трябва да бъдат цветни, защото цветовете имат значение за изиграване на мисиите. В този случай изпринтете цветно само файловете, които са необходими.

Затруднявам се с принтирането! Какво да правя?

Ако изтегленият PDF файл не работи, изпратете ни имейл на   info@payajinata.com  и опишете проблема си. Ще ви отговорим  възможно най-скоро и ще ви изпратим нов PDF файл.

Какви са методите на плащане?

Към този момент можете да заплатите  нашите игри  с карта.

Можете ли да ми издадете фактура?

За да издадем фактура на закупена игра от сайта ни, е необходимо да изпратите на info@payajinata.com   следната информация:

» ЗА ЮРИДИЧЕСКИ ЛИЦА

 1. Получател (име и тип на организацията):

 2. ЕИК (БУЛСТАТ):

 3. ЕИК по ДДС

 4. Адрес (по съдебна регистрация):

 5. МОЛ:

 

» ЗА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА

 1. Получател (име и фамилия):

 2. ЕГН:

 3. Адрес (по лична карта)

Едностранно или двустранно трябва да отпечатам играта?

Всички страници се отпечатват едностранно, тъй като всяка страница е отделна улика и е необходимо да бъде скрита на различно място. В случай, че дадена мисия трябва да бъде отпечатана двустранно, то в указанията към играта е изрично упоменато.

Играта може ли да се играе в нашата градина или двор?

Към настоящият момент, игрите, които създаваме са за игра само в домашна обстановка. В игрите използваме ежедневни предмети като легло, хладилник, огледало, ютия и тн.   

В бъдеще ще изнесем игрите и извън дома. Игри, които ще се играят в двора, та даже и такива, които ще адаптираме за в планината.